Takrifan undang-undang mengenai krim. Krim lemak susu yang diperolehi daripada proses skim, yang memisahkan susu daripada krim. Undang-undang bertarikh 29hb Jun 1934 melarang menambah sebarang produk untuk krim kecuali kuantiti yang sangat kecil seperti berikut: Maksimum sukrosa 15%, menapai laktik atau penstabil 0.5%.

Pada April 1980, satu dekri dengan tepat mentakrifkan gubahan dan kategori utama krim yang membezakan kriteria ke atas kandungan lemak dan keharmonian. Mana-mana bahan yang dihasilkan oleh susu penuh skim mempunyai sekurang-kurangnya 30g lemak susu setiap 100g yang ditakrifkan sebagai "krim". "" krim ringan " pasti mengandungi kurang daripada 12g lemak susu setiap 100g.

Istilah "" krim "" tidak dibenarkan untuk apa-apa di bawah tahap ini. "

Krim ialah kepekatan globul lemak dalam susu penuh. Ia diperolehi dengan mengaut susu daripada krim, diikuti dengan peringkat penyeragaman untuk menstabilkan susu lemak skim.

Sama ada ringan (lemak 12-30%) atau tidak (sekurang-kurangnya 30% lemak) , krim juga dibezakan oleh jenis rawatan haba yang digunakan (ultra-tinggi suhu pensterilan, pempasteuran atau pentermaan), kelikatan mereka (cecair, separa tebal atau tebal), struktur (krim disebat atau krim putar) dan kaedah mereka pembungkusan (aseptik atau tidak, balang, beg, botol, kotak, aerosol, dan lain-lain).

Dua Krim….

1
Krim Kental/ Lembut

Tidak berbudaya atau tua, ia mengekalkan tekstur cecair itu. Ia boleh dipasteur atau disterilkan - krim UHT - dan sama ada ringan atau tidak.

2
Krim Putar

Sama ada dalam bungkusan mepunyai tekanan udara atau aerosol, ia membentuk emulsi berudara dan mungkin mengandungi bahan tambahan, perasa atau pewarna.

Kuality Tempatan & Kemahiran

KELEBIHAN KRIM TENUSU

PENCUCI MULUT SEPANJANG ZAMAN

 • 1

  Gula telah dimakan semenjak zaman purba. Walaupun gula-gula tertentu seperti pastri Choux dan krim putar tidak tidak kenali pada masa tersebut, manisan paling unik pada masa itu adalah pankek yang diperbuat daripada tepung, minyak dan madu. Orang-orang yang tinggal di desa pada zaman itu menyifatkan sebagai satu upacara laluan yang hebat. Mujurlah, manusia dengan cepat dapat menghasilkan rasa untuk kek. Pada masa sekarang, Pline ada mengatakan bahawa ramuan pastri ketika zamannya adalah termasuk "telur, susu atau mentega".

 • 2

  Pada zaman pertengahan, wafel sama ada yang berinti atau bergulung boleh menaikkan kemarahan. Gastelliers dan kek-pembuat roti malah mempunyai kemudahan membawa ketuhar yang boleh dibawa bersama semasa percutian. Pai buah-buahan yang khusus daripada "pasticiers-hachiers".

 • 3

  Zaman perubahan sosial dan budaya yang besar di Eropah atau Renaissance, antara seni yang lain, pengayaan membuat pastri. Buku pertama yang keluar untuk gula dalam resipi adalah Pasticier François (1654). Profiteroles, meringes dan mini mignardises dilahirkan dalam tempoh yang makmur ini di mana musuh-musuh mahkamah telah dihancurkan dengan memakan roti halia beracun. Peniaga Konfeksi di Itali amat cemerlang dalam seni memasak gula. Pada masa sekarang, masyarakat juga menuju ke arah mewujudkan pemanis penyudah untuk mengakhiri makan: istilah pencuci mulut bermaksud "untuk membersihkan meja apabila makan selesai", tetapi kini lebih merujuk kepada manisan selepas makan malam. Garis di antara manis dan masin menjadi jelas. Mentega, coklat dan kopi telah diperkenalkan ke dalam pastri sebagai bahan rujukan dan ia tidak mungkin hilang.

 • 4

  Pada abad ke-17, Vatel, seorang tukang masak yang terkenal kepada raja, memperkenalkan gula-gula di Mahkamah. Di Versailles, hiasan utama ialah susunan gula-gula merupakan titik permulaan penting bagi sambutan yang diadakan oleh Raja Louis XIV.

 • 5

  Penduduk Negara tersebut yang suka makanan manis kekal hingga abad ke-18. Pada masa ini krim sebat Chantilly dan ais krim sangat popular: di restoran Paris Procope yang terkenal, di mana sesiapa saja dapat merasai kedua-duanya secara serentak. Kek telah diilhamkan oleh taman-taman Lenôtre dan daripada pati bunga seperti ungu, melati dan mawar telah digunakan dalam masakan. Gula dan vanila Caribbean tersebar seperti produk mewah

 • 6

  Dan kemudian datang era Carême. Marie-Antonin Carême menaikkan pastri yang ke-19 kepada seni mewah: "Terdapat lima kategori seni halus," Carême mengatakan " lukisan, ukiran, puisi, muzik dan seni bina - di mana pastri merupakan cabang utama!"

 • 7

  Pada awal abad ke-20, pembuat pastri profesional merupakan komponen penting dalam seni masakan. Teknik dan kemahiran telah dicari di luar negara. Penyebaran alat penyejukan dan elektrik dibenarkan untuk perkembangan patisseries di bandar besar. Suri rumah dan pembuat roti juga mula membuat kek. Kek Ahad bertanding dengan ais krim *, yang menjadi kegemaran pada mereka yang bercuti kepada pelaksanaan cuti berbayar.

 • 8

  Sehingga tahun enam puluhan, krim mentega dan lain-lain jenis pencuci mulut menjadi popular. Aising Diraja dan marzipan adalah suatu yang paling digemari sebagai hiasan.

 • 9

  Selepas tahun enam puluhan, kastard yang pekat dan puding beras menjadi pencuci mulut pilihan moden. Keinginan untuk mengurangkan kalori membawa kepada ciptaan pencuci mulut yang lebih ringan. Manakala ramai orang mendengarkan muzik Rolling Stones, mereka juga sedang makan krim Bavarian, mus buah-buahan dan kek span buahan dan sayur-sayuran.

 • 10

  Pastri Kontemporari mendapat manfaat daripada kedai-kedai dan jenama besar. Teknik-teknik baru dibenarkan untuk mengurang gula dan lemak. Di restoran, troli pencuci mulut memberi laluan kepada komposisi yang lebih halus. Chef muda mencipta pencuci mulut yang dimasak dengan menggunakan teknik tradisional untuk hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran. Sayur-sayuran dihidangkan untuk masa meminum kopi dan sifon menggantikan tekstur makanan. Rekabentuk kemudiannya diaplikasikan.

SEJARAH PASTRI ADALAH TIDAK LEBIH DARIPADA TUJUAN UNTUK KESERONOKAN.

ABAB YANG SUKA MENURUT KEMAHUAN TELAH DIBANGUNKAN DI TENGAH-TENGAH CABARAN DIPLOMATIK DAN ERA BARU PERINDUSTIAN.

SETELAH MASA BERLALU, PENCUCI MULUT TELAH MENGALAMI PEMODENAN BERSAMA MASYARAKAT.

 • Sama ada berbentuk persegi, bulat, disusun, atau bersaiz tersendiri, pastri adalah makanan impian.

  BENTUK-BENTUK IKONIK

  Seni masakan berkembang, manakala pencuci mulut dan kek menjadi simbol sebenar penciptaan seni. Penciptaan besar dibuat daripada pencuci mulut dan dibuat untuk kelihatan seperti kuil atau trofi tentera merupakan legenda kembali pada zaman empayar. Tetapi pada abad ke-18, ia dianggap berpekerti halus untuk mempersembahkan kupasan epal dan pear dengan kulitnya diukir ke dalam kerja-kerja seni yang rumit. Sejarah acuan dan bahan-bahan acuan dikaitkan dengan evolusi perkembangan teknologi dan telah membawa kepada penciptaan sebenar bentuk yang ikonik. Terracotta, tembaga, timah dan silikon telah dibangunkan semenjak berabad-abad. Kek Kugelhopf dan acuan ikonik telah dibangunkan pada abad ke-18. Ciptaan ini berterusan dan berkembang sepanjang sejarah. Seperti seni bina, saiz kek ditukar mengikut acuan. Sebagai contoh, ketika masakan tertakluk kepada beberapa proses untuk membentuk acuan madelin dicipta di Lorraine, Commercy pada tahun 1770 telah menjadi kegemaran bertahun-tahun, mulai terdapat penyesuaian pastri klasik yang lain. Philippe Conticini membuat kek madelin lebih besar daripada tangan dan chef pastri Laurent Favre-Mot dari Pigalle kini membuat madeleines bersaiz XXXL bersama setengah kilo doh.

 • Pastri sentiasa mucul berselang seli dengan kewujudan manusia.

  SIMBOL YANG BERSEJARAH

  Persembahan kepada tuhan-tuhan, pembaptisan kek, kek perkahwinan, kek hari jadi dan gula-gula, atau 13 pencuci mulut Hari Natal: Beberapa acara boleh disambut tanpa manisan dan berkrim. Banyak resepi lahir hasil daripada keperluan. Sebagai contoh, Talleyrand memanjangkan kuih berbentuk jari supaya beliau boleh mencelupkannya dalam gelas Madeira. Apabila Leczynski Stanislas (1677-1766), Raja Poland dan bapa tiri Louis XV, berada di Lorraine, dia mendapati kek pound menjadi terlalu kering sehingga dia merendamkannya dalam gula dan sirap rum. Moyang kepada baba lahir apabila Stoher menjadikannya popular setelah menyaluti dengan krim. Baru-baru ini, Brigitte Bardot kerap makan Tarts Tropeziennes dari kedai roti Micka dalam filem "And God Created Woman" pada tahun 1955 di Saint-Tropez. Beliau adalah salah seorang yang membabtis gula tersebut dan krim tat.

 • Pastri ala-Perancis telah mengukuhkan kedudukannya di kalangan masakan yang penuh dengan kelazatan dan kemewahan di dunia. Anda tidak boleh berfikir mengenai pastri tanpa berfikir tentang Perancis. Model dari Perancis juga telah mempengaruhi pelbagai tafsiran.

  PERJALANAN KEK

  Pastries pertama kali datang dari negeri Itali. Keluarga Medici berjaya menyeludup Popelini, pencipta pastri Choux, kepada Mahkamah Perancis. Pada abad ke-17, Itali kekal sebagai tanah air kuih-muih! Itali juga membuat jem dan badam pes yang paling digemari. Mahkamah diraja Eropah bersaing untuk mendapat perkhidmatan konfeksi dari Itali yang berjaya mencipta watak-watak dan motif daripada masakan gula. Apabila Perancis memperolehi pengetahuan ini, terutamanya dengan bantuan chef pastri Carême. Pastri Perancis kemudiannya diadaptasikan ke dalam hegemoni masakan Perancis. Perancis kemudiannya cepat menjadi kaya dalam kesusasteraan masakan. Rabelais, Grimod de la Reynière, Brillat Savarin, Dumas, Baudelaire dan Proust, kesemua mereka menulis tentang masakan Perancis. Sepanjang sejarah, mereka telah membina sebuah warisan dan identiti yang merentasi sempadan. Sekarang gaya Eropah berjaya dieksport ke seluruh dunia.

Kami mengharapkan masukan dari Anda! Halo, untuk lebih memenuhi harapan Anda, kami ingin tahu pendapat Anda tentang situs web ini. Anda hanya perlu waktu 3 menit untuk menyelesaikan survei ini. Partisipasi Anda sangat berarti bagi kami.

Start X